‘Samen leren het zelf te doen’
Ons onderwijs is gebaseerd op de ideeën van Maria Montessori, die zich haar leven lang inzette voor wat zij noemde: de rechten van het kind. Ze bedoelde daarmee dat ieder kind recht heeft op onderwijs en opvoeding, gericht op een volledige en vrije ontplooiing, zodat elk kind de kans krijgt te zijn wie het werkelijk is.
Op onze school werken kinderen onder begeleiding van montessorileid(st)ers (i.p.v. leerkrachten) aan deze ontwikkeling.
Onderwijs in fasen
Maria Montessori stelde vast dat de ontwikkeling van kinderen in fasen verloopt en niet per leeftijds-, kalender- of schooljaar. Zij constateerde dat kinderen in verschillende fasen specifieke belangstelling voor bepaalde zaken krijgen en dat zij zich nieuwe vaardigheden dan in een snel tempo eigen maken. Zo sluit het leren aan op de natuurlijke nieuwsgierigheid en innerlijke drang van kinderen en verloopt het makkelijker en spontaner. Aansluitend bij deze ontwikkelingsfasen is onze school verdeeld in gecombineerde jaargroepen: 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. Met deze indeling ervaren kinderen hoe het is om jongste of oudste van een groep te zijn. Begrip en respect voor elkaar hebben, staat hierbij voorop.
Uitgangspunten van ons onderwijs
Help mij het zelf te doen
Kinderen werken individueel met uitnodigend, zelfcorrigerend lesmateriaal, waardoor ze vroeg zelfstandig kunnen leren.
Vrijheid in gebondenheid
Op school mogen kinderen zelf kiezen waarmee ze werken (keuzevrijheid) en hoe lang ze dat doen (tempovrijheid). Hierdoor kunnen leid(st)ers ook tegemoet komen aan kinderen die iets trager of juist heel snel zijn. We verliezen nooit de eisen van het moderne Nederlandse basisonderwijs uit het oog.
Voorbereide omgeving
In de lokalen is het meubilair op kindermaat en kunnen zij de grote hoeveelheid mooie en uitdagende materialen eenvoudig vinden.
Gevoelige perioden
Het is een taak van de leid(st)ers om de gevoelige periode en spontane belangstelling van kinderen te herkennen en het lesaanbod daarop te laten aansluiten.
Sociaal-emotionele vorming
Respect voor elkaar en de omgeving is heel belangrijk. Kinderen leren van jongs af aan om misverstanden of ruzies aan de vriendentafel uit te praten. Respect voor de omgeving ontwikkelen kinderen door zelf het lokaal en het materiaal te verzorgen.
Kosmisch onderwijs en opvoeding
We hebben oog voor de wereld om ons heen, waarin alles met elkaar te maken heeft. Daarom bieden we verschillende vakken geïntegreerd en thematisch aan. Denk bijvoorbeeld aan aardrijkskunde, biologie, geschiedenis, burgerschap, techniek en verzorging.
Werken met Doelenboeken
Alle kinderen houden hun voortgang en ontwikkeling bij in een individueel Doelenboek. Het schooljaar is opgebouwd uit vier perioden van tien weken. Voor iedere periode is er een minimumpakket doelen vastgesteld. Zo verzekeren we ons ervan dat ieder kind na acht jaren kan voldoen aan de kerndoelen van het Nederlandse basisonderwijs. Aan het begin van een nieuwe periode stellen het kind en de leid(st)er nieuwe doelen op, mede gebaseerd op de resultaten van de vorige periode. Met deze doelen leren de kinderen gericht te werken aan hun ontwikkeling, waarbij de leid(st)er hen actief observeert en ondersteunt.
Duurzaam onderwijs
Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Iedereen werkt met honderd procent gerecycled papier. Ook is er veel aandacht voor de natuur. Rondom de school liggen avontuurlijke, groene speelpleinen, met een wilgenhut, buitenkeuken, mozaïekhinkelbaan, insectenhotel, fruitbomen, heel veel groen, houtsnippers en gras. Ook is er een heuse buitenklas, waar de kinderen met goed én slecht weer (natuur)onderwijs kunnen krijgen.
Gruitschool
Wij zijn een Gruitschool. Dit houdt in dat kinderen op vier dagen uitsluitend fruit en/of groente meenemen voor het pauzehapje. Op woensdag mag dit eventueel iets anders zijn. Kinderen mogen zelf bepalen wanneer zij in de ochtend hun pauzehapje eten. Op deze manier is dit pauzeritueel een belangrijk onderdeel van de groei in zelfstandigheid, zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid.
Samen sterk!
Onze school probeert de afstand tussen school en thuis klein te houden. We hebben daarom graag een open en warm contact met ouders. Het feit dat ouders er zijn op school en dat ze activiteiten meebeleven, draagt ertoe bij dat het kind zich op school thuis voelt. Voor de ouders is het prettig om de school ook vanbinnen te leren kennen. Voor de leid(st)er betekent een goed contact met de ouders, dat eventuele problemen snel en doelmatig kunnen worden aangepakt.
We geloven in de uitspraak: ‘It takes a village to raise a child’. Daarom zijn ouders gelijkwaardige partners in de ontwikkeling van hun kind. Ook onze actieve ouderraad, de kinderraad van zes kinderen en vele vrijwilligers dragen hun steentje bij aan het succesvol maken van onze school.
Montessori Peuterklas De Kubus
Kinderen kunnen vanaf twee jaar kennismaken met de montessorivisie én met leeftijdsgenootjes in onze Montessori Peuterklas De Kubus. Een fijne en gerichte voorbereiding op de schooltijd die volgt!